четвъртък , 29 юни 2017
Начало / Любопитно / Врабчетата в България изчезват

Врабчетата в България изчезват

Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете и числеността им се топи бързо. Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата. Сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията.

„Средата се променя и това пречи на живота им. Зелените площи намаляват, а тези, които остават, са предимно с идеално окосен райграс, обработват се с препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно”, обясни пред „Труд“ експертът Светослав Спасов.

Той допълни, че заради ремонтираните фасади на сградите стават все по-малко местата за гнездене като пукнатини и дупки. Птиците, които не мигрират, все по-трудно намират семена и друга храна през зимата.

Полските врабчета, които обитават селата, също драстично намаляват заради масовото им обезлюдяване.

„Където няма хора, няма кокошки и други домашни животни, няма и храна за врабчетата. Освен това опустяващите места се населяват с хищници и врабчетата изчезват”, обясни още експертът.

По думите му врабчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша.

Съдбата на врабчето е пряко свързана с тази на човечеството и ако птичката изчезне, това ще е знак, че краят на света е близо, твърдят учени. Птиците тъкачи, които са от рода на врабчето, живеят на огромни колонии в африканската савана и сега. Доверим ли се на теорията с най-голяма тежест, че и човекът произхожда оттам, научната логика сочи, че хората са довели врабчетата там, където са се разселвали.

Ако се върнем назад – преди век, се вижда, че малката градска птичка е започнала да страда от цивилизацията в началото на 20-и век с появата на автомобила.

Научнообосновани са предположенията, че след 1910-1912 г. с постепенното отпадане на живата тяга в каруци и файтони врабчетата губят един от източниците си на храна. Оказва се, че в торта от конете и кравите има много семена, които на нас ни изглеждат гадни, но за врабчетата са топли, лесно достъпни и обилни. Особено през зимата.

Сега на планетата има много по-страшни опасности – химически замърсители, торове в земеделската земя, срещу които врабчето е безсилно. Именно от химически замърсители, липса на храна, застрояване на зелените площи, третиране на парковете и градините с пестициди и разрушаването на гнездата при ремонт на сградите врабчетата са подложени на изтребване.

Те се хранят с насекоми, зрънца от плевели и рядко с остатъци от храна по кофите. Със замърсяването на околната среда изчезват насекомите, застрояването унищожава площите с треви и така дребното птиче остава без храна.

Популацията на врабчета в цяла Западна Европа намалява с огромни темпове, сочат данни на Националния музей по естествена история в Париж. Намаляването им е особено драстично във Великобритания, където са включени в Червения списък на застрашените птици. Според Фредерик Барото от Френския център за изследвания върху биологията на популациите положението в страната е много сериозно и там врабчетата на практика са изчезнали като вид.

loading...

Вижте още

Европейската космическа агенция намери изгубената сонда на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко

Европейската космическа агенция намери своята сонда на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. Досега не беше известно къде точно се …