сряда , 20 октомври 2021
Начало / Любопитно / Човечеството се е зародило край Чирпан?

Човечеството се е зародило край Чирпан?

ПЪРВИЯТ човек се е появил край Чирпан. Оттам прародителят се е преселил в Африка, за която досега се счита, че е люлка на човешката цивилизация.

Сензационната теория се ражда след откриването на зъб от хоминид (пряк предшественик на човека, б.а.) близо до града. Находката е намерена от проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН.

Експертиза, правена в чужбина, потвърждава, че това е най-старата находка от прачовек в света. Тя е открита при проучване на масов гроб на животни от късния миоцен (10,7-5,3 милиона години пр.н.е.) в изоставена пясъчна кариера край Чирпан през есента на миналата година. Обявяването й е бавено, за да може безотказно да се докаже нейната уникалност.

Експертиза на френска лаборатория показва, че става дума за горен предкътник на човекоподобна маймуна, смятана за предшественик на хомо еректус и хомо сапиенс с възраст около 7 млн. г. Така намереният край Чирпан зъб е официално признат за част от най-стария познат на науката хоминоид, категоричен е Спасов. С това според учения от БАН се доказвала съществуващата от години хипотеза, че първите предшественици на хората са се появили първо на Балканите, а не както се смята досега в Африка.

„Откритият зъб е повече от потресаващ. С негова помощ със сигурност можем да твърдим, че хоминидите нямат африкански произход. Новата теория е, че предците на човека са тръгнали от Балканите преди 7 млн. години и впоследствие са мигрирали в Африка“, категоричен е проф. Николай Спасов. В момента Спасов и шефът на парижката Лаборатория по еволюция на човека д-р Дени Жераадс продължават разкопките в търсене на още останки на загадъчния човешки братовчед.

Изследователите от българо-френската експедиция вече имат и обяснение за мистериозната миграция на чирпанския хоминид до Източна Африка. „Причина е засушаването, настъпило на Балканите. Разселвайки се панически в Африка, хоминидите намират подобна на тази флора и фауна, с която вече са свикнали да живеят. Това им

помага да оцелеят

без проблеми и впоследствие да дадат началото на човешкото семейство“, обяснява проф. Спасов.

Въпреки огромната възраст на находката Спасов е категоричен, че на външен вид чирпанският хоминид е сходен с първобитните хора.

„Дори и с оскъдните данни, с които разполагаме, мога спокойно да заявя, че откритото от нас същество се е; движило изправено на задните си крака. Било е високо колкото женска горила, с масивна конструкция, огромни зъби и силно окосмяване“, допълва ученият.

Размерът на зъбите бил доказателство, че първите хора са се хранели с растителна храна, категоричен е Спасов. За това говорела и средата, в която са живеели – открити пространства, подобни на днешните африкански савани. Според учения откритите до момента находки от пътя на хоминидите към Африка показвали, че тези същества са имали доста сложна

социална структура

Сензационното откритие проф. Спасов прави случайно през есента на миналата година. По това време той и колегите му от Националния природонаучен музей са на поредната си експедиция в Югозападна България в търсене на останки на човешкия братовчед. Преровени са десетки гробища на древни животни, но резултати няма. Учените са на път да се откажат, когато пристига новината, че в пясъчна кариера в местността Карасура край Чирпан излизат останки на животни от късния миоцен. Находището е част от археологическия резерват Сарлъка, обитаван от ранния неолит до средновековието. Местността е в полезрението на учените от дълги години. Според световноизвестния френски археолог Ербер Тома, който открива австралопитека Люси, в местността Карасура ще бъдат открити останките от

най-древния човек

в света. Откритието не закъснява. Преди около година чирпанският колекционер и любител-палеонтолог Петър Попдимитров попада на древен зъб, докато събира фосили за колекцията си.

„Един ден с внука Таньо се разхождахме из Карасурата, когато той намери зъбчето. Вечерта зет ми, който е зъболекар, каза, че е човешко – горен шести кътен“, разказва Попдимитров. Чирпанлията твърди, че извадил истински късмет, защото имало опасност зъбът да бъде взет за животински и да се изгуби сред стотиците останали находки. Това не е единствената сензационна находка на Попдимитров. Преди време внукът му открива миниатюрен трион от кремък. Сензационното в случая е, че приспособлението е открито сред костите на хипарион, предтечата на коня, живял преди 4 млн. години. Според

официалните теории

първите хора се появяват много по-късно.

„Това е точно периодът, който ни интересуваше. Затова моментално взехме решение да проучим района“, спомня си ученият от БАН проф. Николай Спасов. Няколко дни по-късно ученият е в Чирпан и проучва находките на самоукия колекционер.

„Докато разглеждах колекцията на Петър Попдимитров, ми направи впечатление един странен зъб. Щом го взех в ръце, изтръпнах. Моментално ми стана ясно, че сме попаднали на останки от търсения от нас хоминид“, спомня си с вълнение професорът от БАН.

Сравненията с отливки от други намерени хоминиди по света потвърждават тезата. Потресен от откритието си,ученият изпраща находката в Лабораторията за еволюция на човека в Париж. Изводът на

френските експерти

е повече от категоричен – откритият зъб е на хоминоид. Най-сензационното е, че той се датира с около с 2 млн. години по-назад във времето от откритите в Гърция и Испания подобни останки, категоричен е проф. Спасов.

Отговорът от Френската академия на науките пристига няколко седмици по-късно. Френските учени са категорични, че откритието от Чирпан ще предизвика истинска сензация в палеонтологията. Според тях находката може да промени традиционната представа за еволюционната линия на развитие на вида. Това ще наложи и промяна в учебниците и в приетата до този момент схема на развитие на човека и неговите обиталища в древността.

Освен писмото със сензационните изводи, френските учени предлагат да финансират експедиция в Чирпан. От началото на юни предложението им става факт. Група учени начело с проф. Спасов и експерта по Динамика на човешката еволюция д-р Дени Жераадс разкопават пясъчната кариера в търсене на нови следи от чирпанския братовчед на човека. По план разкопките трябва да продължат до 24 юни.

Нашата надежда е за първи път в света да открием кости или части от черепа на хоминид. Публикуването на подобна находка ще предизвика истинска сензация. С нейна помощ най-после ще може да се запълни еволюционната верига, водеща до възникването на човека“, категоричен е проф. Николай Спасов.

Скелети с огромни черепи

ПРЕЗ 1981 г. екип от немски учени открива в местността Карасура, близо до Чирпан, базилика, датирана от времето на византийския император Алексей I Комнин (1048-1118).

В основите на сградата са открити скелети на възрастни хора с гротескно малки глави и обратното – детски тела с огромни глави. В множество гробове под пода на църквата са намерени мъртъвци, погребани в златен брокат. При други скелети са установени изменения, породени от ревматични заболявания.

Археолозите предполагат, че в Средновековието Карасура е бил лечителски център, в който са се събирали болни от местността. Това обяснява болестните изменения при намерените скелети.

Името на местността има три значения. Всички те идват от старогръцки и означават „Място на лошите и крадливи хора“, „Край на височините“ и „Скрита в гънките на хълма крепост“.

чудеса

loading...

Вижте още

Европейската космическа агенция намери изгубената сонда на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко

Европейската космическа агенция намери своята сонда на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. Досега не беше известно къде точно се …