вторник , 25 януари 2022
Начало / Любопитно / Елън Мъск праща 1 милион човека на Марс

Елън Мъск праща 1 милион човека на Марс

Милиардерът Елън Мъск, основател на компаниите Tesla Motors и SpaceX, има голяма мечта – човечеството да колонизира Марс. Визионерът мечтае за милионна колония.
Той вярва, че пилотируемите мисии до Червената планета ще станат възможни в следващите 10-12 години.

Едно от направленията в дейността на SpaceX е именно развитието на технологии, които да позволят изпращане на хора на Марс през следващото десетилетие. Елън Мъск е убеден, че за човечеството е крайно важно да създаде пълноценен мегаполис на Марс.

Мъск има предвид колония с милионно население, пише Huffington post, цитиран от TechNews. Подобен град ще позволи да бъде съхранена цивилизацията в случай на глобална и необратима катастрофана Земята, предизвикана например от смъртоносна епидемия, мащабна технологична авария или падане на астероид.

Ще са необходими съвършено нови космически кораби, с които хората да отидат на Марс. Ако един кораб събира 100 души, то за заселване на Марс с един милион земляни ще трябват 10 000 полета. Освен това ще се наложи пренасяне на огромен товар от жизненоважни ресурси.

Изчислено е, че за всеки екип колонизатори ще са необходими 10 товарни полета. В крайна сметка става въпрос за 100 000 мисии на гигантски космически кораб, пояснява Елън Мъск. По неговите думи,колонизирането на Марс може да отнеме цял век.

loading...

Вижте още

Европейската космическа агенция намери изгубената сонда на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко

Европейската космическа агенция намери своята сонда на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. Досега не беше известно къде точно се …