вторник , 25 януари 2022
Начало / Свят / Италия праща боклука си у нас
Български градове ще посрещнат тоновете боклук на Неапол и Палермо

Италия праща боклука си у нас

Италианските градове Неапол и Палермо, известни с купищата боклуци по улиците, за които се правят колоритни репортажи в световните медии, ще платят милиони евро от бюджетите си на България, за да приюти хилядите тонове боклук, пише „24 часа“.

Очаква се първата пратка да тръгне от Джулиано (провинция Авелино до Неапол). Изданието „Кориере дел медзоджорно“ съобщава, че боклукът е превърнат в екобали, които ще бъдат изпратени към пристанището в Бургас. Пратката е била натоварена от асоциацията от фирми Defiam Ecobuilding, която е спечелила търг за 14 млн. евро на област Кампания и след получаването на разрешение от българските власти, ги изпраща. Това е първото разрешение за износ на боклуци отвъд италианските граници.

Все още не е ясно какво ще стане впоследствие с италианските отпадъци. Defiam Ecobuilding посочва в искането си за оторизация, че отпадъците ще бъдат подложени на разопаковане и складиране, с цел да се подложат на други операции, пише 24 часа. Екобалите може да отидат в сметища, олекотени от онези продукти, които могат да се използват отново. Друг вариант е да бъдат изгорени или пък да захранват циментов завод.

Компанията е поискала разрешение за износ на 35 00 тона отпадъци за България. Одобрението на българските власти за операцията е дошло на 3 юни.

Според италианското издание, България отдавна е предпочитана дестинация за боклука на Италия. Страната ни все още прибягва до сметищата, които имат най-тежки последици за околната среда, пише още вестникът.

Всеки ден гражданите на сицилианската столица Палермо изхвърлят 5600 тона боклук. Най-голямото сицилианско сметище – това в Лентини, започва изнасянето на отпадъци за Варна. Първата пратка е от 10 000 тона.

Към настоящия момент в РИОСВ-Варна не са постъпвали уведомления от компетентните органи за превоз на отпадъци с произход Италия. От екоминистерството уточняват, че на територията на Пристанище Варна многократно са извършвани превози на отпадъци. / economic.bg

loading...

Вижте още

Театър или военен преврат в Турция?

Воененният преврат в Турция май се оказва театър на Ердоган с цел промени в конституцията, …