сряда , 20 октомври 2021
Начало / България / Как да разберем дали сме набелязани от крадци

Как да разберем дали сме набелязани от крадци

По 5-6 взлома на ден стават в София в месеца на летните почивки

Лятото освен сезон на почивките, е и активен сезон за крадците. Докато жилището е празно по време на семейната ваканция, обирджиите действат. На ден в София се получават по 5-6 сигнала за кражби, съобщи Александър Пецов, началник отдел „Кражби” в „Криминална полиция”, пред бТВ.

Как да разберете дали сте набелязани от крадци?. Обикновено, когато влязат във входа на блока, те оставят отличителни знаци, че са проверили дали апартаментът е празен, т.е. в него няма хора. Тези знаци може да са клечки, хартийка, зацапване на вратата. Може да развалят уплътнена врата, обяснява още криминалистът.
Обирането на едно жилище отнема от 3 до 5 минути, ако крадците са притеснени, че може някой да ги хване. Вариантите са или да бъде взломена вратата или патрона, или да бъде отключено с шперц. Отключването отнема до минута, посочи Пецов.
По думите му обирджиите са предпазливи и ползват най-обикновени ръчни инструменти, които се ползват от почти всеки гражданин.
Крадците, които действат през деня, започват към 8 часа сутринта до 14 часа, когато обитателите на дома са на работа. Нощем пък сме най-уязвими между 3 и 6 часа.
При нощните кражби основно потърпевши са хората, които оставят отворени прозорци и балконски врати.
В повечето случаи съседите са чули и видели, но умишлено не искат да съдействат, защото имат конфликт с живущите, коментира Пецов.
Той даде пример с потърпевш, който е изградил видеонаблюдение, но умишлено комшии са го съсипали, тъй като имат пререкания с този човек. Така след като станал обир в блока, нямало кадри.
Крадците обикновено са на възраст между 16-17 и 45 години. Обикновено става въпрос за криминално проявен човек без образование, или безработен, или с ниски доходи.
„В повечето случаи това са деца, които са израснали в нездраво семейство или самите родители са тръгнали по този път и те копират професията на родителите си”, каза Пецов.
„Има и случаи на хора, които работят в различни фирми в сферата на услугите и те спомагат и дават информация, за да бъде извършена една кражба”, допълни той.
Пецов посочи, че българинът вече е по-предпазлив в социалните мрежи и вече пуска снимки от почивката си, след като се прибере у дома.
Той предупреди да не споделяме нищо лично с хора, които идват в дома ни да почистват, или със служители на куриерски фирми.
Най-добре е, докато сте на почивка, ценностите ви да се съхраняват при ваши близки роднини и приятели, както и да не се афишира кога ще ходим на почивка и ще отсъстваме от дома си, посъветва още Александър Пецов. / economic.bg
loading...

Вижте още

На All Inclusive с нахапани кюфтета и мръсни стаи

Пореден случай на мръсотия и лошо обслужване в български хотел За пореден случай на недобро …