вторник , 25 януари 2022
Начало / Любопитно / Какво става, когато куршум бъде изстрелян във въздуха

Какво става, когато куршум бъде изстрелян във въздуха

По всяка вероятност сте присъствали на празненства, на които се е стреляло във въздуха. Но какво следва да направим при следващия подобен случай – да залегнем или? Отговорът на този въпрос ни дава Tech Insider.

Учените са установили, че изстреляният куршум може да лети във въздуха на височина до 2 мили, или около 3.2 км.

След това – куршумът ще се насочи обратно към земята, където обаче идват и истинските рискове.

Вятърът, и по-скоро скоростта му, може да промени посоката на куршума и така той да попадне на десетки и дори стотици метри разстояние от мястото, от което е изтрелян. Това може да е добра новина за вас, но не и за хората, намиращи се наоколо.

При полета си надолу куршумът може да достигне скорост от над 700 км/ч. Той определено може да нарани и дори да убие човек или животно.

Последните проучвания доказват, че дори и скорост от 160 км/ч може да е достатъчна за един куршум да пробие на кожата ни, или иначе казано – поне да ни рани.

В историята има поне дузина хора, починали след изстрели в небето, като най-често те биват убити след попадането на куршума в главата им.

Ето защо в доста държави по света е забранено да се стреля във въздуха. Или накратно казано – това е лоша идея.

loading...

Вижте още

Европейската космическа агенция намери изгубената сонда на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко

Европейската космическа агенция намери своята сонда на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. Досега не беше известно къде точно се …