сряда , 20 октомври 2021
Начало / България / Открихме най-евтината метростанция в Европа – Витоша
Строим бързо, евтино и ефективно, похвали се премиерът Бойко Борисов

Открихме най-евтината метростанция в Европа – Витоша

Нашето метро струва 21 млн. евро за 1,3 км. отсечка. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа, която струва под 80 млн. евро на километър, ще го наградим. Обикновено струват около 100 млн. евро. С тези думи премиерът Бойко Борисов представи новата придобивка на София по време на официалното откриване на метростанция „Витоша“.

„Влаковете ни са еднакви, системите ни за сигурност са еднакви, материали са ни еднакви, надзорници и проектанти също. Как се случва така, че нашето метро е в пъти по-евтино“, продължи премиерът.

„Искам да благодаря на всички софиянци и на гостите за търпението, защото сега пак сме разкопали София по диагонал. След 2 години ще имаме уникални съоръжения, виждате колко народ ползва метрото“, каза още министър-председателят.

Прерязването на лентата на метростанция „Витоша“ бе съпроводено от огромен интерес от страна на официални лица. Освен премиерът Бойко Борисов и кметът Йорданка Фандъкова на церемонията присъстваха министрите на транспорта Ивайло Московски, на културата Вежди Рашидов, председателя на Столичния общински съвет, зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов и редица официални лица, съобщи Kmeta.bg.

Метростанция „Витоша“ и отсечката до нея са построени за рекордно кратък период от време – по-малко от 2 години, започна столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Стремим се до Коледа да приключим с ремонтите по бул. „Черни връх“ изцяло и бавното придвижване в района да остане в миналото. Ремонтираният булевард ще изведе трафикът директно на Южната дъга. Столичното метро е проект, който се дава за пример от Европейската комисия“, продължи Фандъкова.

Новата метростанция има атрактивен дизайн, за който премиерът благодари на дизайнерите, а другата новост са рекордния брой изходи от станцията – цели 7.

С откриването на новата метростанция районът на квартал „Лозенец“ затвърждава статута си на един от най-предпочитаните жилищни квартали в столицата. Борисов прогнозира и повишаване на цените на имотите в кварталите край Западната дъга на Околовръстния път, а целта е там ремонтите да приключат до 14 септември.

„Над 20 хил. столичани и гости на София ще с възползват от най-удобния, бърз и екологичен градски транспорт. Спестените вредни емисии ще бъдат 75 хил. тона годишно, което е изключително важно за амбициите ни за по-чиста околна среда”, обясни столичният градоначалник.

economic.bg

loading...

Вижте още

На All Inclusive с нахапани кюфтета и мръсни стаи

Пореден случай на мръсотия и лошо обслужване в български хотел За пореден случай на недобро …