сряда , 20 октомври 2021
Начало / Свят / Ова е моja земjа – македонски полицай пази границата

Ова е моja земjа – македонски полицай пази границата

Видео от границата се превърна хит в социалните мрежи. На него е запечатан отговора на македонски полицай от гръцката граница към виковете на атакуващи оградата мигранти. На кадрите се вижда как младежи с кърпи на лицата обиждат полицая, който стои на пост и му крещят на развален английски: „Ти си терорист“.

Полицаят отговаря хладнокръвно:

„Това е моята страна и аз съм готов да умра за нея“.

Положението на македонско-гръцката граница е напрегнато. Вчера поради съображения за сигурност бе отменена визитата на президентите на Хърватия, Словения и Македония – Колинда Грабар Китарович, Борут Пахор и Георге Иванов на граничния пункт №59 поради опасност от нападения от страна на мигранти.

В незаконния лагер в Идомени, където над 11 000 мигранти живеят в мизерни условия, почти всеки ден избухват безредици. Вчера над 100 мигранти атакуваха оградата с Македония, но бяха отблъснати от гръцките сили за сигурност.

В неделя беше най-страшната атака, когато над 3000 бежанци влязоха в стълкновения с македонската полиция. В схватката пострадаха десетки македонски униформени.

Ситуацията по границата с Гърция е тежка, защото мигрантите продължават да се опитват от гръцка територия да преминат границата и отново да отворят Балканския път. Той обаче ще остане затворен до тогава докато страните, които се посочват като крайна дестинация на мигрантите, не се изяснят дали ще ги приемат или не. / front.bg

loading...

Вижте още

Превратът срещу Ердоган – като атентата срещу Доган

Мартин Николаев Когато излезеш срещу Ахмед Доган с боен пистолет и този пистолет вземе та …