вторник , 25 януари 2022
Начало / България / Разрешиха такса „дете“ в заведенията

Разрешиха такса „дете“ в заведенията

Такса „дете“ в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация. Това реши Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорска кръчма.

Според КЗД няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация относно родители, които са отишли там с децата си.

Повод за решението стана жалба от старозагорка, която през пролетта на миналата година установила, че в местно заведение таксуват с 50 на сто по-скъпо консумация на родители с невръстните им потомци.

На 9 май м.г. Живка Александрова отишла с трите си деца – на възраст 8, 10 и 12 години, в заведение, където прочела в поднесеното й меню, че поради липса на детска площадка консумацията й ще бъде таксувана с 50 на сто по-скъпо от сервитьорите.

Възмутената жена поискала по казуса да се произнесат юристите от КЗД. Оттам й отговорили, че в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение“.

От текста на решението става ясно, че спецсъставът на комисията е възприел „надценката“ като вид предупреждение към родителите да пазят децата си.

С особено мнение по казуса излиза обаче членът на състава Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на другите си двама колеги. Той настоява, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

„Начинът, по който е описана и обоснована „надценката“, представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение“, се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

Той настоява, че с решението на състава е трябвало нарушителят да бъде санкциониран.

Иницииралата производството старозагорка е категорична, че ще продължи битката си по въпросния казус, като вече е обжалвала решението пред административния съд. / economic.bg

loading...

Вижте още

На All Inclusive с нахапани кюфтета и мръсни стаи

Пореден случай на мръсотия и лошо обслужване в български хотел За пореден случай на недобро …