сряда , 19 януари 2022
Начало / България / Ремонтът на Централна гара се оскъпи с 4.3 млн. лева

Ремонтът на Централна гара се оскъпи с 4.3 млн. лева

Ремонтът на софийската Централна гара ще се оскъпи с 4.3 млн. лв., става ясно от обявление в регистъра на обществените поръчки. Допълнителните дейности по подмяна на контактната мрежа ще бъдат възложени на обединението, което изпълни рехабилитацията – „ГБС – Централна гара“ с партньори „Главболгарстрой“ и „Водстрой 98“. Договорът с тях беше сключен през 2013 г. за 67 млн. лв. с ДДС, а обновлението трябваше да приключи до края на 2015 г. В последствие срокът беше удължен до 22 март, а от съобщение на транспортното министерство става ясно, че официалното откриване на Централна гара е насрочено за утре – 26 април.

Скъпо забавяне
Ремонтът е финансиран по Оперативна програма „Транспорт“, а оскъпяването ще е за сметка на бюджета на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), обясни генералният директор на държавното дружество Милчо Ламбрев. „Става въпрос за сложен ремонт на контактната мрежа – подмяна на въздушните стрелки и проводниците. Той е изпълнен частично, нямаше как да подменим всички, защото това щеше да затрудни влаковото движение, да нарушим разписанието на превозвачите и да плащаме неустойки. На строителите им се налагаше да работят в по-малки времеви прозорци, отколкото им беше необходимо и затова подмяната ще продължи. Плащаме, защото се налага да задържим машините и работниците“, каза още Ламбрев.

При подготовката на заданието за ремонта не е било взето предвид увеличението на влаковия трафик, заради което се е стигна до забавяне и оскъпяване на ремонта с над 4 млн. лв, става ясно от информацията за новия договор. „Спрямо данните за 2013 г., среднодневният брой влакове за 2014 г. се е увеличил с 19 бр., а за 2015 г. с 13 бр.“, пише в документацията. Това е наложило отваряне на допълнителни прозорци, в които не се извършва ремонт на контактната мрежа. Поръчката е от 2013, но заданието е правено три години преди това, посочи инж. Ламбрев.

Един исторически ремонт
Утре ще бъде представена завършената реконструкция на основната сграда на Централна гара и пероните – първата от около 40 години насам. Основната цел беше да се подобри енергийната ефективност, включително с монтаж на слънчеви панели на покрива и пероните, както и да се изпълнят европейските изисквания за достъп на инвалиди и хора със зрителни увреждания.

След края на ремонта на дневен ред излиза въпроса за отдаването под наем на търговските площи на гарата, които са внушителните 11 хил. кв.м. Към момента са обявени търгове за две малки помещения за продажба на пакетирани храни на ниво -1, при билетните каси. Те са за 12.2 м2 и 15.6 м2, с начална тръжни цени – 151 лв./месец и 193 лв./месец съответно. „Ще имаме много търгове, за много и големи помещения, ресторанти, заведения, но това няма да се случи в близките два-три месеца“, коментираха от НКЖИ. Причината е, че процедурата по отдаване е тромава и трябва да мине на одобрение от НКЖИ и транспортното министерство.
Източник: Капитал Daily

loading...

Вижте още

На All Inclusive с нахапани кюфтета и мръсни стаи

Пореден случай на мръсотия и лошо обслужване в български хотел За пореден случай на недобро …