вторник , 25 януари 2022
Начало / Свят / Театър или военен преврат в Турция?

Театър или военен преврат в Турция?

Воененният преврат в Турция май се оказва театър на Ердоган с цел промени в конституцията, които да му дадат повече власт.

Театър, който да придаде демократична окраска на управлението му и да даде шанс за елиминиране на кюрдската партия, която му отне с присъствието си в парламента шанса за властови монопол до момента.

Ето и хронологията. Около 23 ч. в петък бе съобщено за вземане на властта от военните. Международните отношения се запазват е единственото, което добавиха генералите. Всички чужди кореспонденти са получили съобщение, че превратът е успешен, президентът Ердоган е „на сигурно място“, шефът на ГЩ е арестуван. Танкове са обкръжили турския парламент, според някои информации има стрелба. Превзета е централата на управляващата АК Парти. Нейният президент Ердоган призова народа да излезе на площада. Той се включи по скайп от нещо като кухня и се предполага, че е в Истанбул. Там е и почти цялото правителство.

Час след първото си изявление, Ердоган даде по-кротко интервю за близкия до него канал НТВ, в което призова: „Ако има добри генерали“, да го последват, което показва по-сериозно негово положение и първоначалните анонси за „малка група военни“.

Границите на Турция с България не са затворени, но на летището в Истанбул има танкове, всички полети бяха отменени, а на това в Анкара подсигуряването с бойна техника включва и вертолети.

На възлови места в много градове, като мостовете над Босфора например, бронетранспортьори и спецтехника са окупирали подходите.

Спряно е движението и на самия Босфор, който свързва Черно с Бяло и оттам със Средиземно море.

Държавната телевизия e спряна, чете се само изявлението на превратаджиите за „възстановяване на правовия ред и гражданските права, спиране на терора“.

Телевизията ТРТ e окупирана от военните, които наричат себе си Съвет за мир и настояват за връщането към светската държава на Ататюрк.

В британски медии се твърди, че текат сражения между армията и полицията.

Според премиера Йълдъръм това е „опит“ за преврат, а „турската демокрация ще бъде запазена“.

Българските власти се информират за ставащото от медиите – посланик в Турция е Надежда Нейнски, бивша Михайлова, която повече от час и половина след първите новини за преврата и след съобщенията за танкове до нашето посолство, не се включи в медиите.

Премиерът Борисов е наредил на службите и полицията да му съобщават всяка информация по преврата, наредено е подсилване на граничните патрули.

В същото време Гърция вдигна армията си по тревога.

От българското Външно министерство призоваха българите да не пътуват до Турция.

В същия дух се изказа и руският външен министър Лавров, който даде изявление с гостуващия му американски негов колега Кери – те станаха първите коментатори на събитията от името на великите сили.

Всички руснаци в Турция са получили смс с телефони за спешна връзка с полоствата, консулствата и другите офиси на страната в Турция. Оттам твърдят, че по курортите всичко е спокойно.

19min.bg

loading...

Вижте още

Превратът срещу Ердоган – като атентата срещу Доган

Мартин Николаев Когато излезеш срещу Ахмед Доган с боен пистолет и този пистолет вземе та …