вторник , 25 януари 2022
Начало / Любопитно / Учени потулват информация около мистериозен радиосигнал прихванат от съзвездието Херкулес

Учени потулват информация около мистериозен радиосигнал прихванат от съзвездието Херкулес

Мистериозен радиосигнал открит миналата година предизвика през последните седмици сред научните среди в Европа и САЩ редица предположения, че напреднала извънземна цивилизация излъчва сигнали от сравнително близка планета, но данните се прикриват.

През май 2015 г., астрономите в обсерваториите в САЩ и Европа получават изключително силен интензитет от радио вълни, идващи от посока на звездата HD 164595, която се намира на около 94 светлинни години от Земята в съзвездието Херкулес. Сигналът продължава няколко секунди и достига максимална мощност от около 750 millijansky, което е доста силно според радиоастрономическите стандарти (1 Jansky равнява на 10-26 вата на квадратен метър/Hz).

Учените oт института SETI, чиято мисия е да се търсят признаци на извънземен разум, са насочили своите апаратури в Западна Вирджиния към HD 164595  за да сканират за сигнали. „Там нямаше нищо“, казва Дан Вертимър, астроном от SETI. Той потвърждава обаче, че получените сигнали, макар и еднократно са изключително силни и сякаш някой е натиоснал „бутон за предаване на радио сигнал“. Той обяснява, че Земята като цяло е силно радио-замърсена и отличаването на радио сигнали от извънземни цивилизации е наистина много трудно.

Радиотелескопите на нашата планета трябва да се борят със сателити, електропроводи и излъчванията от мобилните телефони, които всички взети заедно излъчват радиовълни, които могат да смажат космическите сигнали.

Странно съвпадение обаче в случая от миналата година е, че в космическа обсерватория в Квказките планини на Русия, също са уловени силни радио сигнали на честота около 11 гигахерца. Всичко около случая обаче е засекретено.

portal12.bg

loading...

Вижте още

Какво става, когато куршум бъде изстрелян във въздуха

По всяка вероятност сте присъствали на празненства, на които се е стреляло във въздуха. Но …