вторник , 25 януари 2022
Начало / България / Защо мразя морето

Защо мразя морето

Не ме разбирайте погрешно – обичам морето като много вода на едно място с флора и фауна вътре. Това, което мразя, е останалата част.

И не ме разбирайте погрешно – не е като да го мразя-мразя… Смятам го за прекалено изкуствено или туземско.

Нека започнем със стандартните курорти. Отиваш в Китен, Созопол, Константин и Елена, за да избягаш от шума на големия град, за да се насладиш на простор, слънце и спокойствие. И верно – има слънце! Но всички са там.

Това е като след работа да минеш по друг път с колата, за да избегнеш задръстването само за да разбереш, че един куп други хора също минават оттам и не си единственият тарикат.

Хотелските стаи са бездушни. Някак е като ембрион на истинска стая, още безхарактерен. Ако в собствената ви стая от настройките цъкнете на дефолт, ще се получи хотелска стая. Аз наричам тези стаи протостаи. Хубавото е, че не се заседявате много-много.

Заведенията са подобни стаите. Дори последния път чух песента по уредбата да започва с „рафтър дата беге“.

След като покрихме хотелите, заведенията и улиците, нека преминем към „курорти“, където няма такива неща.

По къмпингите, освен че пътуваш по магистралата, пътуваш и във времето. Чарът им е в примитивния начин на живот и хипарската свободата. Нямам нищо против хората, които къмпингуват, както и към хората, които ходят на Слънчака и прочее – не ме разбирайте погрешно, живи и здрави да сте всички, обичам ви и ви целувам.

Липсата на бани и тоалетни по къмпингите обаче не е много дзен. Миналата година една приятелка разказваше как плъзнала някаква стомашно-чревна работа по хората и на всички им било лошичко, а тя искаше да си изгори дрехите, като се прибра.

Говори се, че хората друсат там, ама то къде не се друса, а и това „друсане“ друсане ли е – току нема-нема и някой припали коз. Нека се забавляваме всички всекиму според нуждите.

Нека ви кажа кой според мен е най-добрият летен курорт в България.

София.

Не, замислете се. Тук няма никого през лятото, защото всички са заминали на почивка. Няма никакъв шум, защото всички са заминали на почивка с колите и децата си. Заведенията работят и менютата им са на съвсем четлив български. Чужденците не са обслужвани преди вас, та не се налага да чакате 1 час за шопска салата и голяма гроздова (плюс, има голяма вероятност шопската салата да е сготвена от истински шоп). Има тоалетни във всяка градинка в центъра. Разкошно е.

Е, няма море, но на море може да отидете на Нова година. Независимо какви места предпочитате – курортните или горските, от поне 20 години все вървите с тълпата. Предлагам ви да разчупите малко. Отидете на планина за Великден. Третирайте почивката си като дълъг рожден ден.

Или си свиркайте – лято е, кой го интересува.

webcafe.bg

loading...

Вижте още

Идиоти.цом

От 1 юни вече можем да използваме домейни и на кирилица. За това небивало техническо …